Festes d’Ontinyet, la UNDEF o la Platja de l’Albir

Hui comencen els actes centrals de les festes de Moros i Cristians que Ontinyent dedica al Santíssim Crist de l’Agonia, amb una programació d’actes que presenta com un dels seus majors atractius per als visitants, la celebració, demà divendres, de les Entrades Cristiana i Mora. Sense dubte, la població d’Ontinyent és un dels referents del mon dels Moros i Cristians de tota la zona de llevant en general i de la Vall d’Albaida en particular; no de bades, la Societat de Festers celebrà al 2010 el 150 Aniversari de les festes de Moros i Cristians a Ontinyent. És a més, está població, una de les fundadores de la Unió Nacional d’Entitats Festeres, UNDEF, entitat que aglutina, o millor dit, intenta aglutinar a aquelles poblacions que celebren la festa de Moros i Cristians al territori nacional (la voluntat de ser «nacional» és un debat digne de ser tractat en altra ocasió).

Perquè dic allò de que intenta aglutinar? Doncs bé perquè últimament l’entitat, encara que per una banda vaja sumant alguna alta de noves poblacions, (hem de celebrar en este sentit la incorporació fa uns mesos de les poblacions de Ròtova, Alzira i Moraira i el retorn després de molt de temps de Banyeres de Mariola fa un parell d’anys), d’altra banda hem de lamentar l’eixida durant l’ultim any precisament d’Ontinyent i poc abans de Villena. Amb aquestes poblacions, la UNDEF perd no sols dos de les seues poblacions fundadores i referents, com deiem, a les seues comarques (Villena és el «cap i casal» a les comarques del Vinalopó) sino també una quantitat enorme de festers i per tant de capacitat de negociació, però el més greu, perd molta credibilitat…

…i la veritat, d’aquesta ja anava molt justeta l’entitat.

Cert és que amb les eleccions celebrades el passat 17 de juliol a Llutxent, el reelegit President ha rebut un vot de confiança, al guanyar per tercera vegada les eleccions, però no és menys cert que per aconseguir-ho, esta vegada ha fet falta que votaren totes les poblacions integrades dins la UNDEF menys quatre, fet sense precedents en cap Assemblea anterior. Amb els vots aconseguits per la candidatura alternativa segurament hauria hagut prou per guanyar les eleccions en qualsevol altra circumstància.

La tasca que té la nova directiva per davant és complicada: la UNDEF és actualment una figura molt llunyana al fester de a peu. Llevat d’aquells que tenim una relació estreta amb les Juntes Directives o de Govern de les Federacion o Associacions de Moros i Cristians de les nostres poblacions, la majoria de la gent festera coneix poc o gens de la UNDEF. Pense que aquest és l’objectiu principal que es deu marcar la nova Junta, acostar la UNDEF a la gent, recuperar credibilitat i sobre tot recuperar als que se n’han anat.

Però….. crec que de primeres ja no comencen amb bon peu.

Com deia hui comencen les festes d’Ontinyent, doncs be, este dissabte dia 25 a les 17 hores, la UNDEF ha convocat Assemblea per proclamar el President Electe i presentar la seua Junta Directiva.

Pensem-ho…, 25 d’Agost!…, a les 17 hores de la vesprada!.. i en plenes festes d’una població que acaba d’eixir de l’entitat (i que casualitats de la vida, sempre s’havia queixat, entre altres coses, de falta d’atenció i de que les Assemblees Nacionals de la UNDEF que es celebren entre febrer i principis de març, coincidien amb el seu Mig Any)!

Els gestos sempre són importants i aquest gest crec que ajuda ben poc a millorar les relacions UNDEF-Ontinyent (si es que es volen millorar, evidentment) pel que pot donar a entendre, però a més… els representants de les poblacions també tenen vacances! No es podria utilitzar alguna data de setembre en el marc de les festes d’alguna població UNDEF, aprofitant que tots els membres estem convidats, per celebrar aquestos actes dins d’un ambient fester? I no em val l’excusa de que no es pot carregar de feina extra a una Federació dins les seues festes. Tan sols faria falta un Saló d’Actes en un horari adequat, i… si una entitat com la UNDEF no pot negociar açò amb un Ajuntament o una Federació amb antelació i organitzar el acte sense molestar la gent de la Federació de torn, aleshores estem arreglats!

Bé, tan sols era un suggerència. El que jo sí que tinc clar és una cosa: que em perdonen els amics d’Ontinyent (que de segur ho faran) i que disculpe la Junta Directiva de la UNDEF, pero aquest dissabte 25 a les 17 hores de la vesprada, i després de l’any que portem, estaré gaudin d’unes curtes però merescudes vacances a la Platja de l’Albir!

(I que conste que jo crec i sempre creuré en la UNDEF, però com diu la cançò, a la meua manera, que ja vos contaré quina és.)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *